Hermans & Partners B.V., accountants en adviseurs, informeert u graag over het volgende:

Een van de sectoren die hard getroffen wordt door het coronavirus, is de culturele sector. Daarom heeft het kabinet, naast de generieke steunmaatregelen, voor deze sector € 300 miljoen aan extra steun toegezegd.

Onderverdeling

De steun aan de culturele sector wordt over vijf sectoren verdeeld. Het grootste deel van de extra steun gaat naar instellingen die onderdeel zijn van de zogenaamde basisinfrastructuur.

Leningen

Een deel van de middelen wordt ook besteed aan leningen. Er is € 50 miljoen beschikbaar gemaakt voor kredieten aan eigenaren van rijksmonumenten, zoals kerken en molens.

Via provincies en gemeentes

Ook wordt een deel van de middelen verdeeld over gemeentes, met name om de culturele sector met een regionale functie te ondersteunen.

Cultuur opstart lening

Van de steun gaat € 30 miljoen naar de Cultuur Opstart Lening. Deze is voor organisaties in de culturele en creatieve sector, waarvan het verdienmodel vooral is gericht op eigen inkomsten en die geen gebruik kunnen maken van de andere maatregelen voor deze sector.

Steunfonds Rechtensector

Er is ook specifieke steun voor de makers in deze sector, via onder meer het Steunfonds Rechtensector. Dit fonds is er om professionals in de creatieve industrie te steunen bij het ontwikkelen van boeken, muziek en films. Duizenden zzp’ers en freelancers, artiesten, musici, componisten, schrijvers, regisseurs, uitvoerende kunstenaars, muziekuitgevers en -producenten kunnen op dit fonds een beroep doen.

Heeft u vragen over dit nieuwsbericht? Neem dan gerust contact met ons op.

Terug naar overzicht