Hermans & Partners B.V., accountants en adviseurs, informeert u graag over het volgende:

Een DGA die in dienst is bij zijn eigen bv moet rekening houden met een gebruikelijk loon. Ook de bv van de DGA kan te maken krijgen met de (financiële) gevolgen van de coronacrisis.

Door de Belastingdienst is aangekondigd dat het voor 2020 is toegestaan om het gebruikelijk loon van de DGA tijdelijk te verlagen, als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de omzet en liquiditeit van de bv.

Voor de komende maanden kan het loon van de DGA dus worden verlaagd. Aan het einde van het jaar moet dan worden bepaald hoe hoog het gebruikelijk loon over 2020 had moeten zijn. Mocht blijken dat er gedurende het jaar minder is uitgekeerd dan gebruikelijk, dan dient het verschil in de laatste aangifte alsnog te worden aangegeven. Voor deze tijdelijke verlaging van het loon is geen vooroverleg met of goedkeuring van de Belastingdienst nodig.

Let op: Verdere praktische invulling, zoals hoe het gebruikelijk loon in deze situatie moet worden vastgesteld, is thans nog niet bekend.

Heeft u nog vragen over de verlaging van het gebruikelijk loon? De fiscalisten van H&P staan klaar om deze te beantwoorden en u van praktische tips en advies te voorzien.

De overheid werkt voortdurend aan de financiële ondersteuningsmaatregelen. Dit kan betekenen dat regelingen en voorwaarden waar nodig kunnen zijn gewijzigd nadat dit artikel is gepubliceerd. 

Terug naar overzicht