Nieuws

Aanmelden voor kleineondernemersregeling kan tot 3 december

18-11-2022

Ondernemers met een jaaromzet van minder dan € 20.000 kunnen zich nog tot 3 december aanmelden voor de kleineondernemersregeling. Dit is een vrijstelling voor de btw en het doen van btw-aangifte.

Deelname aan de KOR

De regeling kan voordelig zijn voor ondernemers die verwachten dat hun jaaromzet onder de € 20.000 blijft. Ze hoeven geen btw in rekening te brengen en btw-aangifte te doen. Ook levert het minder administratie op. Deelname aan de KOR geldt voor een periode van minimaal drie jaar óf zolang de omzet per kalenderjaar niet boven de € 20.000 uitkomt.

Volgens de Belastingdienst hebben ondernemers soms moeite om te bepalen of ze voor de regeling in aanmerking komen. Daarom zet de fiscus vier situaties op een rij om ondernemers te helpen een keuze te maken.

Je hebt vooral particuliere klanten en verricht diensten

De KOR is mogelijk interessant. Particuliere klanten kunnen geen btw aftrekken, zakelijke klanten wel. Als je gebruikmaakt van de KOR breng je geen btw in rekening aan je particuliere klanten. Hierdoor kun je jouw diensten goedkoper aanbieden.

Heb je vooral zakelijke klanten? Dan is het waarschijnlijk niet handig voor jou om aan de KOR deel te nemen. Zakelijke klanten willen meestal een factuur met btw om de kosten te kunnen verrekenen.

Je betaalt jaarlijks meer btw dan dat je terugkrijgt

De KOR is mogelijk interessant. Want vrijstelling voor de btw zorgt ervoor dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen. Je draagt geen btw af, maar krijgt ook geen btw meer terug.  Als je jaarlijks vooral btw terugkrijgt, is de KOR niet voordelig.

Je verwacht groei en meer omzet

Is je jaaromzet op dit moment minder dan € 20.000? Dan is deelname aan de KOR mogelijk interessant. Houd er dan rekening mee dat, zodra je omzet in één kalenderjaar boven de € 20.000 komt, je je moet afmelden voor de KOR. Je kunt dan drie jaar geen gebruikmaken van de KOR en je doet weer btw-aangifte volgens de reguliere btw-regels.

Je verwacht veel zakelijke kosten en investeringen

Deelname aan de KOR op korte termijn is mogelijk niet gunstig. Neem je deel aan de KOR, dan doe je dat voor tenminste drie jaar. Btw over zakelijke kosten en investeringen kun je dan niet verrekenen. Vooral startende ondernemers hebben de eerste jaren veel kosten door investeringen.

Ondernemers die willen weten of ze in aanmerking komen voor de vrijstelling voor de btw kunnen dit hulpmiddel gebruiken. Wie per 1 januari 2023 van de regeling gebruik wil maken moet zijn aanvraag voor 3 december indienen bij de Belastingdienst.

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Nieuws

Vraag uiterlijk 2 oktober 2023 TEK aan

Bent u ondernemer in het mkb en heeft u een energie-intensief bedrijf, vraag dan uiterlijk 2 oktober 2023 voor 17.00 uur de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) aan. De TEK kan maximaal €160.000 per onderneming bedragen. U kunt de TEK met terugwerkende kracht aanvragen voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.