Nieuws

Betaalt de fiscus mee aan de airco in mijn werkkamer thuis?

25-07-2022

De zomer bereikt dit jaar recordtemperaturen. Misschien lekker als u vakantie viert, maar niet als u moet werken. In dat geval kan een airco wel voor verkoeling zorgen. Is zo’n apparaat in de werkkamer van de ondernemer thuis fiscaal ook aftrekbaar?

Werkkamer fiscaal aftrekbaar?

De werkkamer van de ondernemer thuis is slechts bij uitzondering fiscaal aftrekbaar. Ervan uitgaande dat uw woning geen ondernemingsvermogen is, is daarvoor namelijk vereist dat uw werkkamer zelfstandig is. Dit wil zeggen dat deze een eigen in- of opgang heeft én eigen sanitair heeft. Bovendien moet u ook nog een groot deel van uw inkomen in of vanuit uw werkkamer verdienen. 

Is uw werkkamer fiscaal niet aftrekbaar, dan is dus ook de airco in de werkkamer niet aftrekbaar.

Wel investeringsaftrek

Als u een airco aanschaft voor uw werkkamer, heeft u in beginsel wel recht op investeringsaftrekken. Alleen al de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA) kan oplopen tot 28% van het investeringsbedrag. U moet wel aan de fiscale voorwaarden voldoen. Zo moet u voor het recht op de KIA in 2022 voor meer dan € 2.400 investeren en moet de airco zelf minstens € 450 kosten.

Ook de btw terug

Verricht u zelf btw-belaste prestaties, dan kunt u ook de btw op uw airco terugvragen. Dat geldt ook voor de btw op de energie die het apparaat verbruikt en op het onderhoud. Verricht u ook deels vrijgestelde prestaties, dan is de btw naar rato aftrekbaar.

Tip: Houd het energieverbruik van de airco apart bij, dat voorkomt discussie met de inspecteur. Dit kan eenvoudig met een apart metertje in het stopcontact.

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Nieuws

Nieuwe eisen inhoud arbeidsovereenkomsten: Voorkom risico’s met een check van slechts € 200, exclusief btw

Wij schreven er al eerder over: per 1 augustus 2022 treedt de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (de Wtva) in werking. Deze wet brengt behoorlijk wat veranderingen met zich mee voor zowel nieuwe als bestaande arbeidsovereenkomsten en personeelsreglementen. Het is daarom verstandig uw (model)arbeidsovereenkomsten en uw personeelsreglement tegen het licht te houden om ervoor te zorgen dat deze voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving. 

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.