Nieuws

Houd als dga privézaken gescheiden van de bv

09-07-2021

Als uw bv investeert en hier mee verlies lijdt, is dit in beginsel fiscaal aftrekbaar. Investeert u als dga in privé, dan is dit niet fiscaal aftrekbaar. Daarom is het belangrijk om privé- en zakelijke investeringen goed van elkaar te scheiden.

Bv of dga?

Eerder speelde er een zaak voor de rechtbank Gelderland, waarbij de vraag aan de orde was of de gepleegde investeringen waren verricht door de bv of door de dga in privé. Succesvolle transacties rekent men in de regel het liefst aan privé toe, zodat ze onbelast blijven. Anderzijds schrijft men eventueel geleden verliezen het liefst op het conto van de bv, zodat ze fiscaal aftrekbaar zijn.

Feiten van belang

Ook in deze zaak bleken de feiten van belang. Hieruit bleek dat de dga van een bv waarin een handelsagentschap in schoenen werd uitgeoefend, had geïnvesteerd in een bv met vastgoed. De zaken liepen minder voorspoedig dan gehoopt, met als resultaat dat de bv van de dga in een bepaald jaar € 740.000 op de vorderingen wilde afboeken. De fiscus ging hier echter niet in mee.

Wie investeert?

Voor de rechter was met name van belang wie de investeringen had gepleegd, de bv of de dga? Uit de stukken bleek dat de betreffende lening en de hieraan gekoppelde opties door de dga in privé waren aangegaan.

Ook latere stortingen bleken hiermee samen te hangen. Dit leidde tot de conclusie dat de bv geen vordering had op de vastgoed-bv maar op zijn eigen dga. Die was echter dermate vermogend, dat van afwaardering van de vordering geen sprake kon zijn. De fiscus werd daarop in het gelijk gesteld.

Heeft u vragen over de samenloop van belangen van een bv en zijn dga, neem dan contact met ons op.

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Nieuws

Aftrek hypotheekrente ook na tijdelijke verhuur?

De aftrek van hypotheekrente op uw eigen woning is gebonden aan strenge voorwaarden. Door de vele wijzigingen in de jaren zijn de voorwaarden ook bijzonder ingewikkeld geworden. Onlangs heeft de Belastingdienst uitleg gegeven over de aftrek van hypotheekrente van een aflossingsvrije lening in de situatie waarin iemand de eigen woning tijdelijk verhuurt en na die periode weer zelf gaat bewonen.

Nieuws

Advieswijzer Auto: zakelijk of privé?

Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? Vragen waar veel ondernemers mee worstelen. In deze advieswijzer zetten we een aantal regels voor u op een rij, zodat u voor uzelf gemakkelijker de balans kunt opmaken.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.