Nieuws

Kosten doorbelasten: met of zonder btw?

10-05-2021

Het doorbelasten van kosten wordt vaak gezien als vergoeding voor een prestatie waarover btw moet worden berekend. Deze visie is niet juist. Weet u wanneer u btw in rekening moet brengen als u kosten doorbelast en wat de gevolgen zijn als dit fout gaat? Wij lichten het in dit artikel graag toe. 

Prestatie vereist 

Het doorbelasten van kosten op zich is geen prestatie. Om over een doorbelasting btw te berekenen is dan ook noodzakelijk dat aan de doorbelasting van de kosten een prestatie ten grondslag ligt. Daarbij zal het gaan om een situatie waarbij door de ondernemer iets wordt gedaan (of iets wordt nagelaten). De afspraken tussen partijen zijn daarbij erg belangrijk. Als voldoende kan worden aangetoond dat sprake is van een prestatie, dan is de ontvangen betaling met btw belast (mogelijk is wel een vrijstelling van toepassing). Zonder prestatie is de doorbelasting dus niet belast met btw. 

Onterecht btw berekend: wat nu? 

Het onterecht met btw doorbelasten van kosten heeft nadelige gevolgen. Allereerst verliest u ter zake van de inkoopkosten die u doorbelast het recht op aftrek van voorbelasting. Omdat u op de factuur aan uw afnemer btw heeft vermeld, bent u deze btw daarnaast wél gewoon verschuldigd aan de Belastingdienst. Ook voor uw afnemer heeft de onjuiste btw-kwalificatie van de doorbelasting gevolgen. Uw afnemer mag de door u berekende btw op zijn beurt namelijk niet als voorbelasting in aftrek brengen. 

Beperk uw risico’s bij kostendoorbelastingen

Voor veel ondernemers vormen kostendoorbelastingen een lastig vraagstuk. Het doorbelasten van kosten kent verschillende verschijningsvormen en er zijn meerdere scenario’s mogelijk. Hier bestaat dan ook risico op discussie met de Belastingdienst. Om dit te voorkomen is het belangrijk om kostendoorbelastingen op de juiste wijze te kwalificeren en kritisch te zijn over uw facturen. Wij staan u hier graag in bij. Als u als ‘doorbelaster’ weet wanneer u btw moet berekenen over kostendoorbelastingen en op de juiste wijze factureert, blijft voor uw afnemer en u het recht op aftrek van voorbelasting behouden en vormt de btw voor u geen extra kostenpost. 

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem gerust contact met ons op! 

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Nieuws

Aftrek hypotheekrente ook na tijdelijke verhuur?

De aftrek van hypotheekrente op uw eigen woning is gebonden aan strenge voorwaarden. Door de vele wijzigingen in de jaren zijn de voorwaarden ook bijzonder ingewikkeld geworden. Onlangs heeft de Belastingdienst uitleg gegeven over de aftrek van hypotheekrente van een aflossingsvrije lening in de situatie waarin iemand de eigen woning tijdelijk verhuurt en na die periode weer zelf gaat bewonen.

Nieuws

Advieswijzer Auto: zakelijk of privé?

Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? Vragen waar veel ondernemers mee worstelen. In deze advieswijzer zetten we een aantal regels voor u op een rij, zodat u voor uzelf gemakkelijker de balans kunt opmaken.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.