Nieuws
Advieswijzer Ontslagrecht 2023
In deze advieswijzer geven we u de stand van zaken met betrekking tot het ontslagrecht per 1 april 2023. Wanneer mag u iemand ontslaan, welke route moet u bewandelen en wat moet u vastleggen?
U kunt voor de zesde keer een tegemoetkoming in loonkosten aanvragen via de NOW. Uw aanvraag moet dan uiterlijk 30 september bij het UWV binnen zijn. Het gaat dan om de periode juli, augustus en september 2021.
Via de NOW kunt u een deel van de loonkosten terugkrijgen als uw omzet vanwege bijzondere omstandigheden, zoals corona, is verminderd met minstens 20%. U kunt een maximaal omzetverlies doorgeven van 80%. Is het omzetverlies groter, dan krijgt u over het meerdere geen NOW.
Het kabinet heeft besloten dat de NOW na deze zesde periode niet langer wordt voortgezet. Er wordt nog bekeken hoe voor specifiek getroffen sectoren, zoals discotheken, een speciale tegemoetkoming geregeld kan worden.
De vergoeding via de NOW bedraagt 85% van uw loonsom over de maand februari 2021 maal het omzetverlies met een maximum van 80%. De loonsom wordt verhoogd met 40% in verband met bijkomende loonkosten, zoals vakantiegeld.
U vraagt de NOW aan bij het UWV. Dit doet u in eerste instantie op basis van uw geschat omzetverlies. Na uw aanvraag krijgt u een voorschot van 80% van de te verwachten tegemoetkoming.
Pas vanaf volgend jaar 1 juni kunt u de definitieve omzetdaling doorgeven en berekent het UWV uw werkelijk te ontvangen tegemoetkoming. De definitieve omzetdaling kunt u doorgeven tot 22 februari 2023.
Heeft u nog vragen over de NOW? Neem contact met ons op!
In deze advieswijzer geven we u de stand van zaken met betrekking tot het ontslagrecht per 1 april 2023. Wanneer mag u iemand ontslaan, welke route moet u bewandelen en wat moet u vastleggen?
Wanneer u als ondernemer gaat scheiden, heeft dit in de meeste gevallen ook gevolgen voor de onderneming. Of dit nu een eenmanszaak is of een bv. Een eigen bedrijf maakt een scheiding vele malen lastiger.
De staatssecretaris heeft de forfaits in box 3 voor het jaar 2022 bekendgemaakt. Voor spaartegoeden bedraagt dit forfait in 2022 0%, voor schulden 2,28%. Het forfait voor overige bezittingen was al langer bekend en bedraagt 5,53%.
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.