Nieuws

Sinterklaas spelen vanuit uw eigen bv? kopie

04-12-2020

Heeft u een bv, dan kunt u overwegen om nog dit jaar dividend uit te keren. Dit jaar, in 2020, betaalt u namelijk 26,25% belasting in box 2, terwijl deze in 2021 oploopt naar 26,9%. Het loont om te kijken of dit voor u als dga interessant is.

Niet altijd gunstig

Het uitkeren van dividend bespaart u belasting in box 2, maar is desondanks niet altijd gunstig. Als u als dga het dividend namelijk dit jaar niet meer aanwendt voor consumptieve doeleinden, telt het mee in box 3 en betaalt u er belasting over. De peildatum hiervoor is 1 januari 2021.

Dividend schuldig blijven

Wilt u heffing in box 3 voorkomen en wilt u het uitgekeerde dividend niet vóór 1 januari 2021 consumptief aanwenden, dan kan de bv het onvoorwaardelijk toegekende dividend ook aan u schuldig blijven tot na de datum van 1 januari. U profiteert dan nog van het lage tarief in box 2 én het dividend telt niet mee in box 3.

Zakelijke vergoeding

U moet hiervoor wel een zakelijke vergoeding met uw bv afspreken over de periode dat uw bv het dividend schuldig blijft. Hierover moet u een zakelijke rente vergoed krijgen die bij u weer belast is in box 1. Aangezien het slechts een korte periode hoeft te zijn, valt deze extra last ruimschoots weg tegen de besparing in box 3.

Lening aflossen

U kunt het dividend ook gebruiken om een lening die u bij uw bv heeft, af te lossen. Dit is met name interessant als u meer dan € 500.000 aan leningen uit heeft staan bij uw bv. Er zijn plannen dat vanaf 2023 leningen boven dit bedrag als bovenmatig worden aangemerkt en u er belasting over moet betalen.

Let op! Heeft u gebruikgemaakt van steunmaatregelen? Dan geldt er in bepaalde situaties een verbod inzake het uitdelen van dividend aan bestuur en directie. Dit is het geval als gebruik is gemaakt van de NOW-regelingen of als uw bv langer dan drie maanden uitstel van betaling van belasting heeft gekregen. Of dit verbod ook voor uw bv of concern geldt, hangt onder meer af van de omvang van de ontvangen steun. Informeer bij uw fiscaal adviseur hoe uw situatie is.

Heeft u vragen over dit nieuwsbericht? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Nieuws

Brief met betaalinformatie Belastingdienst

De Belastingdienst stuurt voortaan nieuwe brieven met betaalinformatie waarin staat hoe u uw belastingen en toeslagen kunt betalen. U ontvangt geen brieven met acceptgiro’s meer omdat het betalen van belastingen en toeslagen per acceptgiro vanaf 1 juni 2023 niet meer mogelijk is.

Nieuws

Hoge of lage WW-premie na omzetting in bv

Bent u van plan uw eenmanszaak voortaan te voeren vanuit een bv, dan moet u rekening houden met een aantal fiscale gevolgen van de omzetting in de bv. Een daarvan is de berekening van de WW-premie die volgens de Belastingdienst separaat berekend wordt voor de periode vóór oprichting en ná oprichting van de bv.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.