Nieuws

Tarief overdrachtsbelasting vanaf 2023 naar 9%

08-03-2022

Met ingang van 1 januari 2021 werd het overdrachtsbelastingtarief al verhoogd van 6 naar 8%. De regering heeft aangekondigd dit tarief met ingang van 1 januari 2023 nog verder te verhogen naar 9%.

Verhoging

Bij het aanschaffen van een onroerende zaak is overdrachtsbelasting verschuldigd. Vanaf 1979 tot en met 2020 bedroeg het tarief van deze overdrachtsbelasting 6%, maar met ingang van 1 januari 2021 is dit verhoogd naar 8%. Vanaf 2023 wordt dit tarief dus nog verder verhoogd naar 9%.

Tarief 8% of 9%?

Heffing van overdrachtsbelasting vindt plaats op het moment dat de notariële akte van levering wordt opgemaakt. Dit betekent dat als u een aankoop van een onroerende zaak in 2022 doet, maar de notariële levering in 2023 plaatsvindt, u dus 9% overdrachtsbelasting betaalt.

Tip! Lukt het niet om in 2022 notarieel te leveren, dan kan een Groninger-akte in 2022 uitkomst bieden. In zo’n akte wordt afgesproken dat het eigendom van een onroerende zaak al wel wordt geleverd, maar de koopprijs nog niet wordt betaald. Bij niet betalen komt de eigendom automatisch weer toe aan de verkoper. Overweeg bij een Groninger-akte wel of de extra kosten van zo’n akte opwegen tegen het tariefvoordeel van 1% dat daarmee behaald kan worden.

Tarief 2% of een vrijstelling

Als een natuurlijk persoon een woning verkrijgt die hij of zij als hoofdverblijf gaat gebruiken, geldt onder voorwaarden een lager overdrachtsbelastingtarief van 2%. Dit tarief blijft ook vanaf 2023 2%.

Tip! Voor starters (vanaf 18 jaar tot 35 jaar) kan in zo’n geval zelfs een vrijstelling overdrachtsbelasting gelden. Ook hiervoor gelden voorwaarden. Laat u hierover goed informeren.

Heeft u nog vragen over de overdrachtsbelasting? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Nieuws

Advieswijzer Btw en buitenland 2022

Levert u goederen over de grens of verricht u diensten aan afnemers buiten Nederland, dan zult u zich moeten verdiepen in de mogelijke btw-verplichtingen in andere landen. Moet ik btw in rekening brengen? Welk tarief moet ik toepassen? Wie moet de btw afdragen? In welk land moet de btw worden betaald? Hoe moet ik betaalde btw terugvragen?

In deze advieswijzer wordt op hoofdlijnen nader ingegaan op btw-verplichtingen waarmee u te maken kunt krijgen als u zakendoet met het buitenland.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.