Hermans & Partners B.V., accountants en adviseurs, informeert u graag over het volgende:

Vanaf 13 mei 2019 is het als ondernemer mogelijk om met eHerkenning in te loggen bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst. In dit artikel leggen wij uit wat eHerkenning is, hoe en waar u het aanvraagt en of uw onderneming er gebruik van kan maken.

Wat is eHerkenning?
eHerkenning kan beschouwd worden als de zakelijke vorm van DigiD. Waar u als burger DigiD gebruikt om veilig in te loggen bij overheidsinstanties, gebruikt u hiervoor als ondernemer eHerkenning.

Door middel van eHerkenning kunnen bedrijven een stuk sneller en minder omslachtig zaken doen met de overheid. Via één persoonlijke “digitale sleutel” kan namelijk ingelogd worden bij meerdere overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst.

Kunt u gebruikmaken van eHerkenning?
Alle rechtspersonen die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen inloggen met eHerkenning. Wanneer uw organisatie niet staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel logt u in op het oude portaal voor ondernemers. Heeft u een eenmanszaak of bent u zzp’er? Dan kunt u eHerkenning niet gebruiken. U logt dan in met uw DigiD.

Welk niveau van eHerkenning heeft u nodig?
Vanwege de uiteenlopende zaken waarvoor een ondernemer contact zoekt met overheidsinstanties zijn de digitale eHerkenningsleutels onderverdeeld in verschillende betrouwbaarheidsniveaus. Het ene verzoek vereist nu eenmaal een hoger beveiligingsniveau (en een striktere controle) dan het andere.

eHerkenning kent dus verschillende niveaus van betrouwbaarheid die u kunt aanvragen, namelijk eH1, eH2, eH2+, eH3 en eH4. Als u inlogt bij de Belastingdienst heeft u minimaal niveau eH3 nodig. eHerkenning kent zes erkende leveranciers (welke overigens geen overheidsinstellingen zijn) waarbij u eHerkenning per niveau kunt aanvragen:
– Digidentity;
– Z login;
– Reconi;
– Connectis;
– QuoVadis;
– KPN.

De aangeboden diensten kunnen per leverancier verschillen. Kijk bij het kiezen van uw leverancier dus goed van welke diensten u gebruik wilt maken.

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag van eHerkenning? Onderstaand stappenplan kan u hier wellicht bij helpen.

Stap 1: Kijk waarvoor u eHerkenning nodig hebt
Met welke overheidsinstantie wilt u contact zoeken en voor welke dienst? De Belastingdienst gebruikt eHerkenning bijvoorbeeld voor btw-aangiften of het aanvragen van een douanevergunning.

Stap 2: Stel vast wie er binnen uw bedrijf gebruik gaat maken van eHerkenning
eHerkenning is persoonlijk. U moet bij uw leverancier aangeven wie eHerkenning gaat gebruiken en waarvoor. Iedereen die namens uw bedrijf inlogt, heeft een persoonlijke eHerkenning nodig. Zo kunt u bijvoorbeeld de ene medewerker binnen uw bedrijf machtigen voor het doen van btw-aangiftes en een andere medewerker machtigen voor het aanvragen van een vergunning. Voor het machtigen van personen binnen uw bedrijf moet u tekenbevoegd zijn volgens het Handelsregister.

Stap 3: Kies de leverancier die bij u past
Kies één van de bovenstaande erkende leveranciers. Let hierbij op dat de leverancier uw benodigde diensten ondersteunt.

Stap 4: Vraag eHerkenning aan
Wacht u hier niet te lang mee. In de toekomst kunt u voor veel overheid gerelateerde zaken (zoals zakelijke belastingen) enkel nog met eHerkenning inloggen.

Regelt Hermans & Partners uw zaken? Dan hoeft u zelf geen eHerkenning aan te vragen. Via een intakeformulier en een machtiging kunt u ons toestemming verlenen om essentiële zaken op professionele wijze te laten regelen middels eHerkenning. Wij informeren en helpen u graag verder en u kunt uiteraard te allen tijde contact met ons opnemen voor verdere informatie.

Voor meer informatie kunt u tevens kijken op www.eherkenning.nl

Terug naar overzicht