Hermans & Partners B.V., accountants en adviseurs, informeert u graag over het volgende:

Met ingang van 1 januari 2019 wordt het btw tarief voor diverse goederen en diensten verhoogd van 6% naar 9%. Dit is op Prinsjesdag bekend geworden. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel instemmen met de btw verhoging.

Gevolgen verhoging btw tarief
De verhoging van de btw van 6% naar 9% zorgt er voor dat goederen en diensten voor particuliere consumenten en ondernemingen die vrijgestelde prestaties verrichten duurder worden. Behalve het boodschappenmandje in de supermarkt, worden o.a. ook sectoren als de horeca, bloemen, de medische sector, de levering van boeken en de bouwwerkzaamheden aan woningen ouder dan twee jaar duurder.

Regelen in verband met mogelijk btw verhoging
Het is belangrijk om niet te wachten tot 2019, maar nu al te inventariseren welke aanpassingen gedaan moeten worden.
Denk hierbij aan:

  1. kassasysteem en andere software aanpassen aan het 9% tarief;
  2. bepalen of u uw prijzen wel/niet gaat verhogen;
  3. verhoging btw van 6% naar 9% op offertes en facturen.

Betaalmoment
Het betaalmoment is van belang of het 6% of 9% tarief van toepassing is. Als het werk in 2018 of 2019 wordt gedaan en de betaling in 2018 plaatsvindt, dan komt er 6% btw op zowel de offerte als de factuur. Als het werk in 2018 of 2019 wordt gedaan en de betaling in 2019 plaatsvindt, dan komt er 9% btw op zowel de offerte als de factuur. Als onduidelijk is wanneer het betaalmoment is, offreer en factureer dan met 6% en spreek met de cliënt af dat dit naar 9% verhoogd wordt, als betaling in 2019 plaatsvindt.

Tip:
Bij het verrichten van werkzaamheden voor particuliere consumenten en ondernemingen die vrijgestelde prestaties verrichten, adviseren wij het moment van facturering naar voren te halen en uw cliënten in 2018 te laten betalen, zodat het 6% btw tarief nog van toepassing is. Voordeel voor de cliënt is 3% btw voordeel. Voordeel voor de ondernemer, die de dienst verricht of het goed levert, dat het geld sneller ontvangen is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht