Hermans & Partners B.V., accountants en adviseurs, informeert u graag over het volgende:

Heeft u vorig jaar btw betaald in een ander EU-land, dan kunt u deze tot
1 oktober dit jaar terugvragen. Daarna kunt u nog wel een verzoek indienen, maar wellicht krijgt u de btw dan niet meer terug.

 

Betaalde btw in EU
Ondernemers doen steeds vaker zaken met het buitenland. Daarbij komt het voor dat in de EU btw betaald wordt.
Denk bijvoorbeeld aan betaalde brandstof voor de auto van de zaak of de reparatiekosten van uw laptop, die tijdens een bezoek aan een afnemer in de EU kapot viel. Deze btw is, net als in Nederland betaalde btw op zakelijke uitgaven, gewoon aftrekbaar.

Hoe vraagt u de btw terug?
In de EU betaalde btw vraagt u terug via de Nederlandse fiscus. Dit moet digitaal via de site van de Belastingdienst (belastingdienst.nl zoekterm ‘btw terug uit EU’). U moet inloggen, dus moet u eerst inloggegevens aanvragen. Het aanvragen van inloggegevens moet ook digitaal, aldus de site van de Belastingdienst.

Deadline 1 oktober
De btw over 2017 moet u vóór 1 oktober 2018 terugvragen. Daarna is niet meer zeker of u de btw wel terugkrijgt. Wacht niet tot het laatste moment, want het aanvragen van inloggegevens en het terugvragen van de btw kost de nodige tijd.

Let op!
De eisen voor het terugkrijgen van btw zijn per EU-land verschillend. Op de site van de Belastingdienst vindt u een overzicht van de eisen per land.

Digitaal
Alles gaat digitaal, ook als vereist is dat u facturen mee moet sturen. U moet deze facturen dan scannen. Soms hoeft dit alleen als uw aankoop een bepaald bedrag te boven gaat.

Minimaal € 50
De terug te vragen btw moet minimaal € 50 bedragen. Als u een bedrag van meer dan € 400 aan btw terugvraagt, kunt u uw aanvraag ook al in het jaar zelf insturen. Bij lagere bedragen kan dit dus pas na afloop van het jaar.

Heeft u vragen over betaalde btw in de EU, neem dan contact met ons op.

 

Terug naar overzicht