Nieuws

DBA update: Uber-uitspraak

20-03-2025

We hebben het er recent al eerder over gehad, de ‘Uber-uitspraak- van de Hoge Raad. In dit artikel bespreken we kort wat deze uitspraak voor uw onderneming en het zzp-vraagstuk betekent.

Wet DBA

Over de wet DBA hebben wij november 2024 een artikel gepubliceerd die ingaat op de wet DBA en de gevolgen daarvan. Via deze link kunt u het artikel inzake de wet DBA lezen.

Gezichtspunt ‘ondernemerschap’ nader uitgelegd

In de Deliveroo-uitspraak gaat de Hoge Raad in op de gezichtspunten van schijnzelfstandigheid. Deze gezichtspunten vormen de toets voor de Wet DBA, de zogenaamde ‘holistische toets’, waarbij alle gezichtspunten in de beoordeling moeten worden meegenomen. In de Uber-uitspraak van 21 februari 2025 geeft de Hoge Raad nader uitleg over één van deze gezichtspunten, namelijk het  ‘ondernemerschap’ van de zzp’er.

De Hoge Raad geef in de Uber-uitspraak een nadere invulling aan het belang van ‘ondernemerschap’ bij de beoordeling van de arbeidsrelatie. De Uber-uitspraak brengt het volgende met zich mee:

Intern

  • ‘Ondernemerschap’ wordt niet alleen beoordeeld op basis van de omstandigheden die de overeenkomst tussen partijen betreft. Er wordt ook gekeken naar (het gebrek aan) de onderhandelingen over de voorwaarden, de risicoverdeling zoals aansprakelijkheden tussen partijen op basis van de overeenkomst, en de wijze van factureren.

 Extern

  • Daarnaast is het van belang of de werkende zich buiten de overeenkomst om ook in het economische verkeer zich als ondernemer gedraagt. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het werven van nieuwe klant, het aantal opdrachtgevers van de werkende en de duur en omvang van de overeenkomsten.

Beoordeling zzp-schap

Volgens de Uber-uitspraak bestaat er geen rangorde tussen de criteria uit de Deliveroo-uitspraak: alle criteria, inclusief ondernemerschap, zijn van belang om te bepalen of iemand een werknemer of zzp’er is.

Verder oordeelde de Hoge Raad dat er bij twee werkenden die dezelfde werkzaamheden verrichten voor dezelfde werkgever/opdrachtgever toch sprake kan zijn van andere relaties. De één kan als werknemer worden beschouwd en de ander als zzp’er. Hierbij kan het ondernemers-gezichtspunt uit de Uber-uitspraak doorslaggevend zijn.

Bij de beoordeling van eventuele schijnzelfstandigheid van zzp’ers binnen uw onderneming, zal voortaan een nog ‘individuelere’ toets moeten plaatsvinden. Wij adviseren daarom per zzp’er alle omstandigheden, intern en extern, in kaart te brengen te beoordelen. Om dit goed met u te beoordelen, hebben wij een inventarisatie-tool ontwikkeld.

Uiteraard kunt u contact opnemen met onze juristen bij vragen over deze nadere uitleg van Hoge Raad of bij overige vragen en opmerkingen omtrent de wet DBA en/of andere juridische vragen.

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte

Nieuws

Wijzigingsvoorstel uitzendbranche: Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten

Vanaf 1 januari 2026 wordt naar verwachting een nieuw toelatingsstelsel geïntroduceerd voor het ter beschikking stellen van personeel: de Wet toelating toezicht terbeschikkingstelling arbeidskrachten (Wtta). Dit betekent dat uitzendbureaus en andere ondernemingen uitsluitend werknemers mogen aanbieden als zij een officiële toelating hebben gekregen van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het zonder deze toelating ter beschikking stellen van personeel in Nederland wordt verboden. Dit geldt ook voor buitenlandse bedrijven die in Nederland arbeidskrachten inzetten. Bovendien wordt het voor inleners verboden om werknemers in te huren via bureaus die niet over dergelijke toelating beschikken.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.